top of page

SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI HAVADA UÇARKEN - 2


20 EKİM 2019 tarihli yazım Yeşilköy / İstanbul


Ticaret Anlaşmaları havada uçarken konulu yazımı sizlere iletmiştim.


Bir de konuya geçmişe giderek farklı bir açıdan bakalım;


1 - Dünya üzerinde bir ülkenin menfaatlerini en az düzeyde koruyacak şekilde imzalanan anlaşma Türkiye - Güney Kore serbest ticaret anlaşması idi. Yıllar sonra gidip bu kötü oldu dikkatli okumamışız iyi tartmamışız diye düzelttik. Düzeltilen Metin sonrası neler olduğunu Ticaret Bakanlığı sektörlere anlatmalı!


2 - Pakistan İle uzun süre müzakereler devam etti; tam imzalayacakken görünmez bir el dediki bu anlaşmayı imzalarsak rekabet edemeyiz Pakistan İle dedi ve anlaşma çöp oldu. Neden sonuna kadar gelen anlaşmanın başında bu öngörülmedi bunu da Ticaret Bakanlığı sektörlere anlatılmalı.


3- Türkiye - İran serbest ticaret anlaşması son 7 yıldır ha bugün ha yarın haftaya kesin yıl sonu derken siyasi malzeme yapıldı.


4- Ukrayna - Türkiye serbest ticaret anlaşması görüşmelerine 2012 yılında başlandı. Geçen sene başında iki ay sonra dendi. Haziran da 2019 dendi; 2019 martta Haziran dendi siyasi malzeme oldu gidiyor...


5- Katar İle Türkiye arasında anlaşma sağlanan serbest ticaret anlaşması iç onay süreci nerede ise 2 yıldır bekliyor.


6- Gana en ilginci Ticaret Bakanlığı internet sitesinde şöyle yazıyor; Türkiye Cumhuriyeti ile Gana Cumhuriyeti arasında STA Müzakerelerinin IV. turu 19-21 Kasım 2013 tarihlerinde Akra’da gerçekleştirilmiş olup imza töreninin 2015 yılı içerisinde yapılması planlanmaktadır. Demekki bu tarihten sonra linki kimse tıklamamış!!’ Yıl malum 2019...


7- Lübnan iç onay bekliyor! sudan iki yılı geçti ama yönetim iki kere değişti ilerler mi Metin hala geçerli mi emin değilim.


Çalışırken yıllarca ilgili makamlara yazdım: masa başındaki bürokratla bu iş olmaz; görüşmelere özel sektörden de temsilciler götürülmeli; kahve aralarında ve akşam yemeklerinde görüşleri alınsın diye; bir kere Rusya Kek toplantısına özel sektörün usulen çağrışdığını hatırlıyorum.


Sonuç olarak ; bu işi yürüten Ticaret Bakanlığı imzalı serbest ticaret anlaşmaları sonrasında ne kazanmış ülke; ne kaybetmiş ; revize gerekiyor mu; niye yenileri yapamıyoruz; girişimler nelerdir kamu oyuna detaylı izahat vermelidir.



Selçuk Şağban


34 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page