top of page

BREXIT BİLGİ NOTU!

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2019


Birleşik Krallık hükümeti “anlaşmasız” bir çıkış durumunda “geçici olarak” uygulanacak bir gümrük vergileri listesi yayınladı. Listeye gore Birleşik Krallık’ın yapmış olduğu ithalatın ise % 87'si gümrüksüz olacak.

AB ürünlerine, AB’nin diğer ülkelere uyguladığı “en çok gözetilen ulus” (MFN) şartlarını uygulamaya başlayacak, -yani DTÖ üyesi ülkeler arasında ülkelerin birbirlerine aynı ürünlerde farklı gümrük tarifesi uygulamayacak.*

AB’nin uygulamış olduğu MFN vergileri basit ortalama yöntemine göre tüm ürünlerde %5’tir.  Ancak tarım, gıda, tekstil ve hazır giyim gibi sektörlerde AB’nin uyguladığı ortalama vergiler aşağıdaki gibidir:

süt ürünlerinde %38,1,

et gibi diğer hayvansal ürünlerde %16,

su ürünlerinde %11,4

tekstil ve hazır giyim %11,5

motorlu taşıtlarda %10 ile % 22 arasında

Türkiye, Japonya, Kanada, Kore, Singapur gibi ülkeler sıfır gümrük avantajına sahipken, anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmesi durumunda bu avantajlarını kaybedeceklerdir. Çin, ABD, Brezilya veya Avustralya gibi ülkelerin ürünlerine karşı var olan rekabet avantajları, uygulanması beklenen MFN standartları ile ortadan kalkacaktır.

Birleşik Krallık'ın MFN tarifeleri uygulanmasını önerdiği yaklaşık 470 ürün bulunmaktadır. Bu ürün gruplarında 2018 yılında İngiltere’nin Türkiye’den yaptığı ithalat 3 milyar dolar , 2018 yılında Türkiye’ye yaptığı toplam ihracat 10 milyar 980 milyon dolardır. Oran yüzde 27,4’tür.

Kore ve Japonya, Birleşik Krallık'daki otomobiller için gümrüksüz erişimi kaybedecektir. Birleşik Krallık pazarında ABD gibi diğer ihracatçılarla aynı koşullara itibar edeceklerdir.

Türkiye için ise, özellikle tekstil ve hazır giyim sektörü stratejik bir ihracat sektörü olduğu için öne çıkmaktadır.

Birleşik Krallık’nin bu sektörde AB’nin MFN tarifelerini uygulamaya koyması, pazardaki rekabet avantajını negatif yönde etkileyecektir.

Türkiye Çinli üreticilerle aynı şartlarda; Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması bulunan Güney Doğu Asya’daki ihracatçılara göre daha dezavantajlı bir rekabete maruz kalacaktır.

Birleşik Krallık’ın anlaşmasız olarak ayrılması durumunda da, Birleşik Krallık’ın AB ülkelerine uygulayacağı tarifeler ve AB’nin Birleşik Krallık’a uygulayacağı tarifeler Türkiye – Birleşik Krallık ticari ilişkilerinde de geçerli olacaktır.

Bu kapsamda, anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmesi durumunda, Birleşik Krallık’a yapılan ihracatımızda da ürünlerimiz, Birleşik Krallık’ın AB’ye uygulayacağı “en çok gözetilen ulus(MFN)” hükümleri kapsamındaki gümrük tariflerine konu olacaktır.

Vergi oranlarına buradan ulaşabilirsiniz. TIKLAYIN


98 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page