top of page

DEINDUSTRIALIZATION!


13 Eylül 2019 tarihli yazım Yeşilköy / İstanbul


Sanayide geri kalan bazı gelişmekte olan ülkeler ile ilgili Dünya bankası iş gücü gelişim verilerinden ve ekonomik, sosyal indikatörden derlenmiş son 50 yılı gösteren bir tablo geçti elime;


Tablo, bir ülkenin yıllar boyunca gösterdiği ekonomik büyüme oranı ile sanayi üretiminin büyüme oranı arasındaki yüzdesel farkı gösteriyor.


Çin, Güney Kore,Hindistan ve Pakistan sanayi gelişiminde diğer ülkelere göre pozitif ayrışıyor. Ama gerileme devam ediyor.


Diğer ülkelerde ise durum çok vahim bir hal almaya devam ediyor özellikle son 15 yılda büyümenin sanayiden Kaynaklanan gelişimden ayrıştığı ve geri kaldıklarını gösteriyor.


2004 yılına kadar büyümenin en büyük dinamosu olan sanayi üretiminin yıllar içinde Türkiye’de azaldığı büyümenin üretimden ayrıştığı ve sürecin negatife döndüğü görülüyor.


Türkiye özelinde bir konuyu özellikle belirtmek isterim. Bir ülke tarihi boyunca gelişmekte olan ülke kategorisinde nasıl yer alabilir. Bir yerde gelişmesi ve gelişmiş ülkeler arasına girmesi gerekmez mi!


Özetle Türkiye gelişmeye niyeti olmayan ülkeler kategorisinde değerlendirilebilir diye düşünüyorum.


Saygılarımla,

Selçuk Şağban





49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page