top of page

MORİS LEVİ’NİN ÖYKÜSÜ...



Ormanlar kralı aslanın yönetim ofisinde yalnızca küçük bir karınca çalışmakta idi. Karınca her sabah işine vaktinde gelir kelimenin tam anlamı ile "karınca gibi" çalışır işleri hallederdi. Kral aslan, karıncanın verimliliğine çok şaşırırdı. Bir gün şöyle düşündü; "Eğer bu küçük basit karınca başında bir yönetici bile olmadan bu kadar çok başarılı oluyor ise, kim bilir iyi eğitim almış profesyonel bir yöneticisi olursa neler neler becerir?" Ve hemen fazla da düşünmeden harika bir CV si olan hamam böceğini karıncanın başına koordinatör müdür sıfatı ile atadı.

Hamam böceği prensipli katı bir yönetici idi, altında çalışan birinin dalga geçmesi söz konusu bile olamazdı. Bu yüzden işe başlar başlamaz karıncanın çalıştığı saatleri ölçebilmek için bir saat aldı. Ancak saati ve karıncayı izleyerek ölçümleme yapılması gerekiyordu hem bu yüzden hem de kral aslana sunulacak raporlar yazması için veri analisti olarak örümceği işe aldı.

Aslan yeni düzenden ve her hafta kendisine sunulan alacalı bulacalı istatistiklerle dolu raporlardan çok etkilenmişti. Hamamböceğini çağırarak daha ayrıntılı ve renkli grafiklerle dolu sunumlar istedi. Hamam böceği ile örümceğin bu yeni tip grafikler için bilgisayar donanımına ihtiyaçları vardı. Profesyonel bir sistem analistine danıştılar ve bir bilgi işlem departmanı kurulması gerektiği raporunu alınca IT uzmanı ve bilişim yöneticisi olarak sivrisinek işe alındı. Bir zamanlar "karınca gibi" çalışarak işlerini halleden küçük karınca artık hamam böceğine, örümceğe ve sivrisineğe rapor yetiştirmek için de "ırgat gibi" didinmek zorunda kalıyordu ve ne yazık ki yetişemediği için raporlar aksıyordu. Raporlar aksayınca aslan daha profesyonel bir yapı oluşturması gerektiğine karar verdi ve çok tanınan bulunduğu yere ses getiren Ağustos böceğini ofisin en tepesine CEO olarak atadı. Ağustos böceği işe başlar başlamaz ofisi ormanın ortasındaki en görkemli ağaç ofise taşıdı. Tabi önceki iş yerinde birlikte çalıştığı stratejik planlama uzmanı tarla faresini hemen bordroya kattı.


Karıncanın bir zamanlar çalıştığı küçük ağaç kovuğundaki dingin ve huzurlu havadan artık eser bile kalmamıştı.

Ağaç ofiste herkes harıl harıl çalışıyor çatışmalar ve gerginlik eksik olmuyordu. Ama kurumsal yapı çok etkileyici ve göz alıcı idi.

Yine de artan masraflar verimliliği çok düşürmüştü. Aslan raporlarda bunu fark eder etmez Ağustos böceğine bunun nedenini sordu ve ondan kısa zamanda verilen gayretlerin neticesinin alınacağı vaadini de içeren bol rakamlı ve grafiklerle dolu yeni bir rapor aldı.

Tabi durum uzunca bir süre değişmeyince aslan bir danışmana ihtiyaç duyduğunu düşündü ve ünlü danışman bok böceğini yapıyı analiz edip kendisine rapor vermesi için tuttu. Bok böceği, ekibi tırtıl ve kulağakaçan ile birlikte ağaç eve geldiler ve üç ay boyunca raporları, çalışmaları, elemanları incelediler. Sonunda klasörler dolusu raporlar yazıldı. Okumak nerede ise mümkün olmayan raporun en son satırları şöyle bağlanıyordu "....ve bu analizler göstermiştir ki ofiste aşırı istihdam vardır."

Raporun sadece son satırını anlayabilen aslan tereddüt etmeden bir süredir yorgun, bezgin, bitkin ve şaşkın duran ve raporlamaları aksattığı bariz görünen itaatkar küçük karıncayı işten çıkarması gerektiğini hemen anladı.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page