top of page

NEREDEN NEREYE... HİNDİSTAN MOBİLYA PAZARINA NASIL GİRİLDİ.


02.08.2019 tarihli yazım / Yeşilköy - İstanbul


Bugün bir ihraç pazarımızın nasıl oluşturulduğunu; o gün pazara girişte kurumların birlikte çalışma titizliğini ve bugün gelinen noktayı ele alacağız.


Yıl 2008; Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (Deik),

mobilya paydaşlarına bir davet çıkıyor; ilk toplantıda İhracatçı Birlikleri olarak biz, Mobilya Sanayicileri Derneği Mosder, Deik yetkilileri bir araya gelerek mobilya sektörünün hedef pazarlarını istişare ediyoruz; toplantı sonunda Hindistan pazarına sektörün girebileceği noktasında bir görüş oluşuyor ve profesyonel bir heyet oluşturulması kararı çıkıyor.


Ticaret Bakanlığı (o zamanki adı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı) sektör uzmanı , Deik Avrasya Koordinatörü, Mosder genel sekreteri ve naçizane ben Hindistan yollarına düşüyoruz. Delhi’den, Bombay’a, Chennai’den, Banglore’a Ticaret Odaları, Mobilya İthalatçıları, üreticilerden, otellere, tasarım ofislerine her yeri ziyaret ediyoruz. Her ziyaret, her kareyi ayrı ayrı fotoğraflıyoruz; ön heyetin sonunda elimizde Notlar, Pazarın potansiyelini gören mutlu insanlar olarak geri dönüyoruz.


Herkes incelediği alanları, ziyaretlerini fotoğrafları İle birlikte raporluyor ve ortaya 200 power pointlik bir sunum çıkıyor. Tüketici tercihleri, kullanılan malzemeler, üretim teknikleri, renkler, pazardaki alıcılardan, pazarda büyüyen ülkelere kadar her şey heyetten 3 ay önce, heyetin katılımcısı firmalara ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.


Firmalar,ülkeye götürecekleri mobilya çeşitlerini, renkleri ve yeni üretecekleri ürünleri planlıyor ve konteynerlar dolusu yeni ürünleri Bombay ve Delhi’ye gemi İle yola çıkarıyoruz.


Dönemin İhracat Genel Müdürü ve çok sevdiğim dönemin en iyi uzmanlarından Himmet Geriş ve tüm paydaşlar İle Hindistan çıkarması başlıyor; en prestijli otellerin balo salonlarında sabaha kadar Hintli montörler ile kurduğumuz ürünleri; ikili iş görüşmelerinde sergiliyoruz. Bombay ve Delhi etkinliklerimiz sektöre ciddi bir motivasyon sağlıyor.


Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatçı Birlikleri, Mobilya Sanayicileri Derneği, Deik, mobilya ihracatçıları ortak hareket etmenin sinerjisinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyorlar.


Yıllar içinde, ihracat başlıyor, düzenli olarak artıyor ve Türk mobilya mağazaları açılmaya başlıyor, heyetlerin sayısı artıyor, sektörel mobilya Fuarları yapılmaya başlıyor, bugün gelinen noktada her yıl katlanarak artan bir ihracat trendi Hindistan’a yönelik devam ediyor.


Bu heyet de ilk kez devlet desteği ile yapılan bir sektörel ticaret heyeti olarak kayıtlara geçiyor.


Sonra ne mi oluyor! yavaş yavaş sektörel ticaret heyetlerinin ön heyetleri yapılmamaya başlıyor, bakanlık ön heyetlere uzman göndermemeye başlıyor, sivil toplum örgütleri kendi konfor alanlarını oluşturmak istiyor ve kendi başlarına hareket etmeye başlıyor, heyetlere zamanında en az genel müdür düzeyinde yapılan heyet başkanlıkları, uzman eşliğinde yapılan heyetlere dönüşüyor, Deik heyet çalışmalarından kopuyor. Birlikte hareket etme, birleşerek yükselme kültürümüz yok oluyor...


Bu işi yıllar önce profesyonelce yapan Türkiye’yi geri getirmemiz gerekiyor; ortak hareket etmeden, oyunu kurallarına göre oynamayı bilirken hafızamızı kaybetmeye hakkımız yok. Gereği yapılsın, oyun kurallarına göre oynansın, oynamayan, oynamak istemeyenler İle bu ülkeyi hak ettiği yere getiremeyiz.


Nereden nereye...


Selçuk Şağban







116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page