top of page

KALİBRE ZAMANI GELDİ!

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2019

25 AĞUSTOS 2019 tarihli yazım / Yeşilköy - İstanbul



Türkiye 224 ülkeye ihracat yapabilen bir ülkedir. Bu bizim pazara girişle ilgili sorunumuz olmadığını gösterir; ancak sektörel bazda derin bir incelemesi yapılması elzemdir, çünkü birçok üründe pazarlarda tutunma süremiz 3 yılın bile altında kalmaktadır. Belki Markalaşmama, yanlış fiyat politikaları, pazardaki rakip ülkelerin politikaları ilk akla gelen konular olabilir ancak pazarda tutunma sürelerinin ürün bazında uzatılabilmesi için geçmişe yönelik bir çalışma yapılıp durum tespiti yapılsa ve bu ilgili kuruluşlarca ihracatçıya anlatılsa çok daha başarılı bir sonuç çıkacağı aşikardır. Kurumsal hafıza oluşturulup; raporlayarak firmaların beynine kazıyarak hata paylarını mimimize etmek bir gerekliliktir.


Tüm yol haritalarını doğru hedefe ulaşmak için sıfırdan tekrar kalibre etmeliyiz; 29 Ağustos 2019 tarihinde Ticaret Bakanı başkanlığında yapılacak İhracat Ana Yol haritası sunumuna, var olan yol haritalarının revize edilmesi yerine yeni fikirlerin anlatıldığı bir ortam oluşabilmesi umudu ile aşağıdaki konuyu eklemeleri temennisi ile yazıya ekliyorum;


Diplomatik misyonlarımız içerisinde Ticaret Müşavirlerinin durumu en çok değer affetmemiz gereken konudur. Dünya da 200 ün üzerinde diplomatik misyon sayısı ile en büyük yurt dışı temsiline sahip 5 ülkeden biri Türkiye’dir.


Bazı ülkelerde sadece bir ticaret müşavirimiz varken bazılarında halen yoktur. Tarım müşavirimiz zaten yoktur (çok acı) Olan ülkelerde de talebe yenilen ve zaman yaratamayan müşavirlerimiz bir süre sonra konsantrasyonlarını kaybedip ; iş havuzu içinde kaybolmaktadır.


Bunun için; en az 5 kişilik dış ticaret takımları kurulmalı en az 20 hedef veya potansiyel pazarda başlangıç olarak her ülke için 5’er kişi ;yazılı sözlü mülakatlardan geçirilmiş, yabancı dili kuvvetli, özel sektör, kamu sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşmalı ve hareket alanları ve bütçeleri çok iyi olmalı temsil yönünden kusursuz olmalı ve bu ekipler dünyanın her yerinde hem lobi (en büyük eksiğimiz) hem pazar araştırması yaparak sonuca gitmeli ama işin ehline verilmesi koşulu İle liyakat şart!


İyi bir hafta olsun!


Selçuk Şağban




86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page