top of page

İHRACATÇILARIMIZ İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE ve FIRSAT YAKINDA...



20 Ağustos 2019 tarihli yazım Yeşilköy / İstanbul


Malumlarınız,AB ile Güney Amerika ülkeleri arasındaki tarihi serbest ticaret anlaşmasında taraflar 29 Haziran 2019 tarihinde uzlaştı.

Tarafları açarsak cümle şu şekli ile daha doğru olacak; Avrupa Birliği (AB) ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ülkeleri arasında yaklaşık 20 yıl süren müzakerelerin ardından taraflar tarihi serbest ticaret anlaşmasında uzlaştı. AB komisyonu olaya tarihi bir anlaşma olarak bakarken; Arjantin başta olmak üzere taraf bir çok ülke konuyu ileriye yönelik stratejik ortaklık olarak değerlendiriyor.


Anlaşmanın Güney Amerika tarafı imzaları hızla tamamlıyor. Diğer tarafta AB ülkelerinin de tamamının anlaşmayı imzalaması gerekiyor ki şu aşamada çekincesi olan Fransa, Belçika ve bir kaç ülke hariç imza metinleri Meclis’lere taşınarak sürecin başlaması için alt yapı oluşturuluyor.


AB bu anlaşma ile Latin Amerika’nın otomotiv sektörüne uyguladığı yüzde 35 vergi oranını aşarak Pazar’a penetre olmak isterken (4 milyar ABD Dolarına kadar sıfır vergi) Tarım ve Hayvancılık konusunda Latin Amerika’nın AB pazarında önünü açacak. (Et, tavuk, şeker başta olmak üzere gıda ürünleri)


AB ülkelerindeki üreticilerin bu durumdan rahatsız olmaları gayet doğal olup; AB pazarındaki ürünlerimizin İleriye yönelik mevcudiyetleri için gerekli girişimlerin hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor.


Hayvancılık konusunda şöyle bir trajik durumumuz var; her ne kadar AB ve bölgedeki bazı ülkelerden et ithalatımız olsa da uzun süredir.“; Başta kırmızı ve beyaz et olmak üzere; süt ve süt ürünlerimizin AB’ye ihracatı yasak Türk Makamlarının dünyadaki en büyük ortaklığı takip ederken bu konuyu da masaya yatırmaları çok önemlidir.


İyi bir akşam olsun.


Selçuk Şağban



80 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page