top of page

TİCARET ANLAŞMALARI HAVADA UÇARKEN...

20 Ekim 2019 tarihli yazım; Yeşilköy - İstanbul


Malum, herkes sıkıldı belki kasım sonunda biter dediğimiz Ticaret savaşı İle artık 10 gün içinde kesinleşecek Brexit süreci! Hala gündemi belirlemeye devam ediyorlar...


Benim konum bugün farklı; bunlar yaşanırken havada uçuşan serbest ticaret anlaşmalarına ve bize bakmak istiyorum:


Yıl başından beri Avrupa Birliği ve Güney Amerika Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi; Avrupa Birliği Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi; Uzak Doğu ülkeleri ile batı ülkelerinin imzaladığı Trans Pasifik Serbest Ticaret Anlaşması Yürürlüğe girdi. ABD İle Japonya Serbest Ticaret Anlaşması onaylandı. Brexit diyen İngiltere ayrı bir yapı olacak; Afrika ülkeleri kendi ülke grupları arasında insan ve sermaye geçişini kolaylaştıracak adımları Namibya’da attı.


Gelelim bize;

1- Çok güzel dediğimiz Türkiye- Ürdün serbest ticaret anlaşmasını Ürdün’ün geçen süreçte bize olan ihracatını 10 Kat artırması üzerine askıya aldık!


2- Japonya ile Kasım da imzalanılacak denilen anlaşmadan ses yok!


3- Karadağ İle 2010 yılında yapıştığımız Serbest ticaret anlaşması çalışmayınca ilave maddeler ekledik sonuç!


4- ABD İle serbest ticaret anlaşması ve 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi konusu zaten başından ölü doğmuştu ve bu konuyu gündeme getirenler bunu biliyordu; Sunumlarda kaldı.


5- İngiltere ile Brexit sonrası görüşmeler sözde devam ediyor. Sadece 1 yıldır yapılan yorum şu anlaşmalı olursa 2 milyar dolar anlaşmasız olursa 5 milyar dolar ihracatımız zarar görür; zarar görecekler ise şunlar bunlar onlar..


6 - Afrika İle ilgili son 3 yıldır herhangi bir ilerleme yok!


Tüm bu süreçlerde etkilenecek sektörlere bu konularda yeni Pazar açma noktasında çalışma yapmakla yükümlü Ticaret Bakanlığı ne yaptığını haftalık olarak sektörle paylaşırsa en azından çalışıp çalışmadıkları görülecektir.


Ya da Dünya rekabet endeksinde 61. Sırada yer alan ülkemizin herhangi bir serbest ticaret anlaması imzalaması durumunda daha büyük sıkıntılar yaşayacağını bilelim;


Mesela benim öngörüme göre Brexit sonrası tekstil, konfeksiyon sektörünün ingiltere ye ihracatı 3-4 milyar dolar düşecek; ab - Vietnam Anlaşması yürürlüğe girdi oradan da en az 2-3 milyar dolar Pazar payımız gidecek 6-7 milyar dolar ihracatı azalan şuan bile işporta fiyatına mal satan sektörün geleceği ile ilgili birinin Sektöre görüntüye alternatif ne oluşturduğunu anlatması gerekir.


Şimdiden iyi bir hafta diler saygılarımı sunarım.


Selçuk Şağban


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page