top of page

TÜRK TEKSTİL ve HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNE BÜYÜK DARBE VURACAK SÜREÇ ONAYLANDI. AB-VİETNAM 🇻🇳

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2019

15 Ağustos 2019 tarihli yazım / Bakırköy - İstanbul


Avrupa Birliği ile Vietnam arasında görüşmeler uzun bir süredir devam ediyordu. YIL 2015; Türkiye’de 2012 yılında görüşmeleri başlayan Vietnam STA’sı için müzakerelerin tamamlandığı duyurulmuştu. Resmi onay sürecinde olan anlaşmanın 2018’e kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor Vietnam STA’sı yürürlüğe girdiğinde, ucuz işgücü ile üretilen ürünler birlik üreticilerine rekabet şansı tanımayacak. Vietnam’da, sanayiciler çok önemli devlet destekleri alıyor ve bu sayede tüm dünyada en rekabetçi fiyatları verebiliyor deniyordu. Ne yapıldı bu büyük tehdide karşı şu kocaman 3 senede Bakanlık, Birlik temsilcileri ve sektör yetkilileri hazırlık yaptı mı bilmiyorum ama artık o zaman geldi.


Serbest Ticaret Anlaşması 30 Haziran 2019 tarihinde imzalandı, parlementolar tarafındaN onaylandı ve Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.


Peki kapsam nasıl ;

* Mal ticaretinde karşılıklı gümrük vergilerinin sıfırlanması öngörülüyor.

* Vergi indirimi 12 ana mal grubunda farklı zamanlarda uygulanacak

* Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yer alan Ürünler için gümrük vergisi anlaşma yürürlüğe girer girmez bir kerede tamamen sıfırlanacak

* AB halihazırda Vietnam‘a yüzde 6.9 ile yüzde 15 arasında vergi uyguluyor.


Bakanlık ve Sektör temsilcileri hatırlayacaktır Türkiye - Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması son aşamaya gelmiş Türk tekstil ve konfeksiyon üreticileri Pakistan üretiminden çekindikleri için anlaşma askıya alınmıştı.


AB tarım sektöründe elini kuvvetlendirecek Güney Amerika Serbest Ticaret Anlaşması sonrasında Vietnam İle de Tekstil ve Konfeksiyon sektöründe de kendi fasoncusunu ön plana çıkaracak.


AB ve yaklaşık 95 milyon nüfuslu Vietnam arasında yıllık 50 milyar euroluk mal ve 4 milyar euroluk hizmet ticareti gerçekleşiyor. Vietnam, AB ülkelerine iletişim cihazları, giyim ve gıda ürünleri satarken, AB'den makine, taşıt, kimya ve tarım ürünleri alıyor. 



AB’nin en büyük ikinci tedarikçisi Türkiye bu süreçte kendisinin yarısı kadar Pazar payına sahip Vietnam İle sıfırlanan vergiler sonrasında nasıl rekabet edecek! bunun için A,B, C planlarımız var mı! bunu da zaman gösterecek.


Buraya not düşelim.


Keyifli bir gün olsun.


Selçuk Şağban



171 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page