top of page

ÖZBEKİSTAN İLE YENİDEN KUCAKLAŞMA ZAMANI...


19.08.2019 tarihli yazım Yeşilköy / İstanbul


Uzun süredir, Türkiye – Özbekistan ilişkileri istenilen seviyede değildi, son dönemde Özbek makamlarının Türkiye’ye olan bakış açılarındaki olumlu gelişmeler, son bir kaç ayda karşılıklı yapılan ticaret heyetleri ilişkilerin ileriki dönemde çok olumlu olacağını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artacağına işarettir.


Yaklaşık 1 milyar Dolar ihracatımızın olduğu pazara ağırlıklı olarak; makine ve makine ekipmanları; plastik ürünler, demir ve çelik ve elektrikli ev aletleri satılırken; Anılan ülkeden yaklaşık 800 milyon dolar ithalat yapılmaktadır: Bu ürünlerden en önemlileri; bakır, pamuk, plastik ve hammadesi, çinko ve kuruyemiştir.


İki ülke arasındaki yaklaşık 1.8 milyar Dolar olan ihracat hacminin bu olumlu hava eşliğinde yeni ürün gruplarının da ticaret dahil olması ile kısa bir sürede 2.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir.


Önümüzdeki dönemde firmalarımızın aslında çık eski bir o kadar da yeni pazarımız Özbekistan’da 2011/ 1 Sayılı Pazar Araştırması desteği kapsamında masraflarlarını yarıya düşürerek randevularını alması ve potansiyeli değerlendirmelerini öneriyorum.


Pazar araşıtmasını yapan firmalarımız Ticaret Bakanlığı Bölge Müdrülüklerine kep adresleri aracılığı ile elektronik imza ile gönderecekleri evrak ile devlet desteği başvurusu yapabilecek; uçak, konaklama, şehirler arası ulaşım ve Pazar araştırması sırasında yapacakları bazı harcamaları destek olarak alabileceklerdir.


Saygılarımla / Best regards…

Selçuk ŞAĞBAN



51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.

12 Aralık 2019- Yeşilköy - İstanbul Günaydın herkese hayırlı sabahlar Bugün bir başlık ve ufak bir yorum yaparak başlamak isterim; “Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.” Yani İnsan hafızasının eksikliğ

bottom of page